Je tu zase období, kdy na moravských vinících dozrávají první odrůdy hroznů. To je znamení, že období burčáku je tu. My již každoročně tento mok nabízíme.
Co je to burčák? Burčák je částečně zkvašený mošt z plodů révy vinné. Jde o meziprodukt při výrobě vína, který bývá k dispozici několik dní po začátku kvašení moštu. Pod názvem burčák se smí prodávat výhradně produkt vyrobený z letošních tuzemských hroznů révy vinné.
My prodáváme výhradně moravský burčák a největším dodavatelem je Rodinné vinařství Pavel Husák (vino-husak.cz) Těšany, Nesvačilka a Vinařství VYDAŘELÝ – HOLOMÁČ (vydarely-holomac.cz) Čejkovice.
Když je ten správný okamžik, povolá se rodina, kamarádi, “súsedi“, brigádníci a kdo má ruce, jde do vinohradu sbírat hrozny. Poté se již posbírané hrozny mohou dál zpracovávat, odstopkovat, „pošrotovat“,vylisovat a pak už je konečně hroznový mošt.
Vinař zjistí cukernatost, posoudí chuť,vůni a další aspekty a rozhodne se, jak jej nejlépe použít, jaké víno z něj dozraje.
Burčák za dva dny
Z hroznového moštu se stane burčák za jeden až dva dny, záleží na více faktorech,zejména na cukernatosti a teplotě. Já si většinou vozím mošt po vylisování nebo mírně rozkvašený mošt a sám si už v Bořitově v prodejně řídím zkvašení na burčák. Je obtížné, zvlášť v těchto vedrech, udržet ideální stav burčáku. Co je dopoledne sladké, v poledne akorát, tak odpoledne už „řeže“. Největší oblibě se těší ten sladší. Ono je to i dobře, protože se s ním dá doma ještě pracovat (pokud ho nevozíte hodiny v autě).
Pokud chcete kvašení urychlit a mít ho víc „rozjetý“, dopřejte mu teplo, láhev dejte na sluníčko, do vlažné vody(do cca 35°C, aby se „nezabily“ kvasinky), k radiátoru… chcete-li ho brzdit (třeba ke spotřebě druhý den), dejte ho do ledničky.
Vím, že někteří jej dávají i do mrazáku a vytáhnou jej třeba na Vánoce. Já osobně s tím nemám zkušenost, přestože jsem to již chtěl mnohokrát zkusit, ale nakonec nebylo co mrazit. Je to jak v tom vtipu „co je to ten zbytkový alkohol?…mně nikdy nic nezbyde…“
Tak se u nás zastavte pro burčák, dokud je, díky teplému počasí dříve začal, takže zřejmě i dříve skončí.
Už se na Vás těšíme v naší Zmrzlině Kruháč v Bořitově